Hoe kunt u uw huis het best beveiligen?

Uw huis is waarschijnlijk uw kostbaarste materiële bezit, uw gezellige cocon en een plek die bol staat van de persoonlijke herinneringen. Het verdient dan ook optimale bescherming. Hoe pakt u dat het best aan?

(netto) – Wie zijn huis tegen inbrekers wil beschermen, combineert het best een elektronische met een fysieke bescherming. “Het doel van een anti-inbraaksysteem is de inbreker zo vroeg mogelijk tegenhouden en hem zelfs ontmoedigen om eraan te beginnen”, zegt Bert De Geest, zaakvoerder van beveiligingsfirma 2B Safer uit Haacht.

Verbinden met meldkamer?

Een fysieke beveiliging kan onder meer een omheining zijn, extra sloten op de deuren of ramen en automatische buitenverlichting. Een elektronische beveiliging kan bestaan uit detectors en/of contactpunten op ramen en deuren. Die kunt u uitbreiden met een verbinding naar een meldkamer. Een contract met een bewakingsfirma, die zelf mensen langsstuurt voor surveillance, is voor particulieren niet echt een optie, want te duur.

Wilt u een alarmsysteem installeren? Dan moet u weten dat als de installatie een buitensirene, een buitenlicht of een meldsysteem heeft en u ze niet zelf installeert, ze geïnstalleerd moet worden door een erkend installateur. Als gebruiker bent u verantwoordelijk voor het jaarlijkse onderhoud van de installatie. U kunt dat zelf doen, maar dan moet u wel vakbekwaam zijn of opnieuw een beroep doen op een erkende beveiligingsfirma, die dan ook een attest aflevert.

Geef uw installatie aan

Installeert u een alarm, dan hoeft u daarvan niet langer aangifte te doen bij de lokale politie. De aangifte verloopt voortaan via het ‘meldpunt alarmsystemen’. U kunt dat doen op www.policeonweb.belgium.be. “Daarvoor moet u een elektronische identiteitskaart en een kaartlezer hebben. Koppelt u uw alarmsysteem aan een meldkamer, dan doet de beveiligingsfirma de aanmelding voor u”, zegt Nancy Pauwels van 2B Safer.

Voor wat, hoort wat!

De prijs bestaat in feite uit 3 delen: de installatie, het jaarlijkse onderhoud en het eventuele abonnement op een meldkamer. “Een gemiddelde installatie begint vanaf 2.000 euro. Wie opteert voor een oplossing met meldkamer, vindt abonnementen van 11 tot 30 euro en meer per maand. Wat echt telt, is wat dat abonnement precies inhoudt. Dat bepaalt voor een groot stuk ook de prijs”, zegt Bert De Geest.

De prijs van het onderhoud hangt dan weer voor een groot deel af van het aantal detectors en contactpunten dat gecontroleerd moet worden. Een onderhoudscontract is niet langer verplicht, maar u moet wel kunnen aantonen dat u de expertise hebt om de controle zelf uit te voeren, want de wetgever gaat ervan uit dat de installatie één keer per jaar nagekeken wordt. Ga na of in het onderhoudscontract van uw alarminstallatie een service van 24 uur per dag is inbegrepen. Dat is niet bij elke firma het geval.

Advertisements

Comments are closed.